Да завърша с антиоксидантите?
Постарах се да допълня информацията до колкото може на български.
Имайте предвид количеството, което се измерва . Често хора сравняват изключително високата ORAC стойност на карамфиловото масло с естествените храни, като годжи бери при 3290 и дивите боровинки при 9 621. Това е наистина ужасно сравнение, тъй като и при трите неща количеството, което се измерва за ORAC, е на стойност 100 грама.
100 грама са колкото са боровинките, които са в овесените ви ядки тази сутрин. Повечето етерични масла се продават във флакони от 10 ml или 15 ml. Като течност, това е еквивалент на 10 или 15 грама на флакон. Това означава, че все едно сравнявате 1 порция боровинки срещу 10 или 14 цели флакона с масло!
Не можете да твърдите, че най-добрите са маслата с най-високи стойности , защото това би пренебрегнало многото им други предимства.
Разбира се, избора на масло от кедрово дърво и масло от смирна може да един от най-добрите за антиоксиданти, но те не са особено известни със своите дезинфекциращи свойства.
От друга страна, маслото от касия се нарежда далеч в списъка на # 53, но изследванията показват, че има някои от най-мощните антибактериални и противогъбични въздействия. По същата причина можем да използваме и маслото от мащерка.
Светлината и кислородът разграждат етеричните масла . Ето защо кехлибарените или тъмните стъклени бутилки, а не прозрачните, са задължителни. Излагането на въздух кара метаболитите да се окисляват и да гранят.
Ако имате масла, които сте отваряли преди много месеци и които не са постоянно държани плътно затворени, на хладно и тъмно място като чекмедже, вероятно ORAC ще е много по-нисък. В този сценарий те всъщност може да са лоши за вас.
Коментари
Публикуване на коментар