КУЛИНАРИЯ


 

РЕШИХ ДА ВИ ДАМ И НЯКОИ НАСОКИ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА НА DOTERRA В
КУЛИНАРИЯТА

Ще говоря само от личен опит и нама да давам подробни рецепти. Ако някой от вас желае пълното описание ще ми пише. Няма да срещнете рецепти за сладкиши, по простата причина, че не ям сладко и не приготвям такова.
С времето се научих и не добавям етеричните масла в цялото количество салата или ястие, а го правя само в отделните порции.
Една капка от цитрусовите етерични масла: Лимон. Див портокал, Мандарина, Зелен мандарина, Лайм, Грейпфрут е идеално допълнение към сутрешното ви кафе или чай. Ако като мен пиете и лимонов сок с топла вода можете да добавите по една капка етерично масло на doTerra Куркума и Джинджифил. За ползите, които те ни носят....няма какво да говорим.
Много често колегите от САЩ препоръчват "горещите" етерични масла да се използват в количество по-малко от капка. Например на върха на клечка за зъби. За мен лично една капка за порция дори и Риган не е много, но това е за мен. Задължително е обаче преди да добавите етеричното масло към порцията в нея да има някакво масло за готвене или овкусяване /зехтин/, за да може да разпределите равномерно есенциалното масло в цялото количество храна.
Стига приказки, преминаваме към примери!
Етерични масла от Босилек и Копър, подходящи за всички видове салати от листни зеленчуци, домати, краставици, броколи, карфиол, аспержи.
Етерични масла Риган, Мащерка, Кардамон, Кориандър - подходящи за салати зеле...с добавки кореноплодни. Моркови, червено цвекло, различни видове ряпа, алабаш, земна ябълка. Може да ги използвате и за подправяне на бели самламурени сирена, кашкавал и варени меса. Риган соред мен е перфрктното масло за сготвено прясно или кисело зеле.
Черен и Розов пипер, почти универсални. За салати, супи, готвени ястия. Черния го слагам почти на всичко, последни на копривената супа, която сготвих. Розовия предпочитам с варени или печени меса.
Добавете в домашноприготвения си хумос две капки етерично масло на doTerra Лавандула и ще останете очаровани.
On Guard също е доста универсален за тези, които обичат по-пикантния вкус. Карамфила, канелата и дивия портакал в състава му го правят подходящ за супи и готвени ястия.
Джинджифил и Куркума свързваме с Ориента и можем да използваме за всяккъв вид ориз и по-тежки, многокомпонентни салата и меса.
Ментата ще допълни аромата и вкуса на карфиол, броколи, брюкселско зеле, салати с киноа и леща.
Джоджен......за салати от различни видове зрял или зелен фасул, леща, елда.
Май мога да продължа още много, но да не ви отегчавам!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Симфония на клетките. Бойд Труман. Често задавани въпроси - 1

Варикозни вени, етерични масла и добавки doTerra

Как да се справим със свръхколонизацията на Candida?