КУЛИНАРИЯ
РЕШИХ ДА ВИ ДАМ И НЯКОИ НАСОКИ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА НА DOTERRA В
КУЛИНАРИЯТА
С времето се научих и не добавям етеричните масла в цялото количество салата или ястие, а го правя само в отделните порции.
Една капка от цитрусовите етерични масла: Лимон. Див портокал, Мандарина, Зелен мандарина, Лайм, Грейпфрут е идеално допълнение към сутрешното ви кафе или чай. Ако като мен пиете и лимонов сок с топла вода можете да добавите по една капка етерично масло на doTerra Куркума и Джинджифил. За ползите, които те ни носят....няма какво да говорим.
Много често колегите от САЩ препоръчват "горещите" етерични масла да се използват в количество по-малко от капка. Например на върха на клечка за зъби. За мен лично една капка за порция дори и Риган не е много, но това е за мен. Задължително е обаче преди да добавите етеричното масло към порцията в нея да има някакво масло за готвене или овкусяване /зехтин/, за да може да разпределите равномерно есенциалното масло в цялото количество храна.
Стига приказки, преминаваме към примери!
Етерични масла от Босилек и Копър, подходящи за всички видове салати от листни зеленчуци, домати, краставици, броколи, карфиол, аспержи.
Етерични масла Риган, Мащерка, Кардамон, Кориандър - подходящи за салати зеле...с добавки кореноплодни. Моркови, червено цвекло, различни видове ряпа, алабаш, земна ябълка. Може да ги използвате и за подправяне на бели самламурени сирена, кашкавал и варени меса. Риган соред мен е перфрктното масло за сготвено прясно или кисело зеле.
Черен и Розов пипер, почти универсални. За салати, супи, готвени ястия. Черния го слагам почти на всичко, последни на копривената супа, която сготвих. Розовия предпочитам с варени или печени меса.
Добавете в домашноприготвения си хумос две капки етерично масло на doTerra Лавандула и ще останете очаровани.
On Guard също е доста универсален за тези, които обичат по-пикантния вкус. Карамфила, канелата и дивия портакал в състава му го правят подходящ за супи и готвени ястия.
Джинджифил и Куркума свързваме с Ориента и можем да използваме за всяккъв вид ориз и по-тежки, многокомпонентни салата и меса.
Ментата ще допълни аромата и вкуса на карфиол, броколи, брюкселско зеле, салати с киноа и леща.
Джоджен......за салати от различни видове зрял или зелен фасул, леща, елда.
Май мога да продължа още много, но да не ви отегчавам!
Коментари
Публикуване на коментар